Effekterna av coronapandemin och införandet av social distansering har fått ett visst genomslag även när det gäller konst. I detta inlägga kopplar jag fenomenet social distansering till konstverk i en bred bemärkelse.

Det är känt från forskning att konstutövande är mycket bra för vår hälsa. Den som skapar mår bättre både känslomässigt och kognitivt. Hur är det då att ta del av konst? Är det också bra för hälsan? I vissa studier framkommer det att konst reducerar stress samt fungerar på våra belöningssystem på ett sätt som påminner om när vi är förälskade. Rent känslomässigt ökar det alltså vårt välbefinnande.

Under coronapandemin har vi blivit mer isolerade. Vissa lider mycket av ensamheten. Att hitta andra sätt att må bra i vardagen kan därför vara viktigt. Men vad ska man göra?

Gå på konstmuseum

Vissa museer har stängt men de erbjuder bilder på konstverk via sociala medier. De mest aktiva bombarderar sina följare med konstverk just nu. En om dagen ungefär. Andra ordnar med virtuella vandringar i museet.

De museer som har valt att öppa för besökare släpper in några åt gången och ber dem då följa en och samma rutt. Man kan alltså inte gå enbart till sina favoriter och när man väl når sina favoriter får man inte stanna så länge man önskar. Alla restriktioner handlar om att vi ska upprätthålla social distansering. Vissa anpassningar får vi alltså leva med just nu.

Köpa konstverk

Försäljningen av konst i form av tavlor och posters har ökat kraftigt de senaste åren. Om man vill ha ett original kan man köpa tavlor online. Där finns alla prisklasser och stilar. Den som vill köpa ett originalverk eller en begränsad upplaga av litofragier/etsningar från en känd konstnär får vända sig direkt till konstgallerierna.

Det billigaste sättet att införskaffa konst, även kända konstverk, är att köpa en poster. I och med att kvalitén på trycken numera är mycket hög kan man få ut en hel del av ett konstverk även om det är billigt. För att förhöja känslan kan man rama in den.

Tänk även på att hålla avståndet till konsten

Många konstverk är känsliga för ljus. Därför används särskilda lampar för att kvalitén på verket inte ska försämras så att fler även i framtiden kan njuta av en tavlas skönhet.

Forskare har även funnit att många konstverk är känsliga mot luft och besökares andedräkt. Därför behöver de skyddas. Ett aktuellt exempel är Edvard Munchs konstverk Skriet.

Tydligen använde Munch en gul färg som var oren och som därför bleknar vid förhöjd luftfuktighet. Vår andedräkt bidrar till ökad luftfuktighet vilket försämrar konsverkets kvalitet.

Därför påbjuds social distansering också när vi beskådar originalverk på museer. Man kan säga att vissa konstverk kan bli dödssjuka precis som vissa människor.

Välmående

Du som har upptäckt att du finner njutning i att beskåda konst bör fortsätta med det och hitta nya former under coronatider. I detta inlägg får du några förslag. Du kan söka vidare för att hitta den form som passar dig bäst.

 

19 May 2020